16/07/2024

Innovatieve gietmof voor betrouwbare kabelverbindingen

RELICON gietmoffen stellen u in staat om elke uitdaging op het gebied van kabelverbindingen op betrouwbare wijze aan te gaan

De RELICON kabelmoffen zijn als gietmof universeel geschikt als aftak- en verbindingsmoffen in laagspanningsinstallaties en worden toegepast in de infrastructuur, de industrie en de utiliteitsbouw.

Binnen de elektrotechniek is een gietmof een onmisbaar gereedschap, waaraan hoge verwachtingen worden gesteld. Kabels moeten door een gietmof permanent tegen vocht, stof en het binnendringen van vreemde objecten worden beschermd.

RELICON moffen zijn in langs- en dwarsrichting waterdicht. De gietmoffen zijn beschikbaar  als i-Line, Y-LineT-Line en huisaansluitingskabelmof en kunnen binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten worden toegepast.

Product overzicht

 

RELICON gietharsmoffen beschermen uw kabelverbindingen op betrouwbare wijze - zelfs onder extreme omstandigheden. Leer hier meer over in deze video:


RELICON moffen zijn in langs- en dwarsrichting waterdicht. De gietmoffen zijn beschikbaar  als i-LineY-Line, T-Line en huisaansluitingskabelmof en kunnen binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten worden toegepast.


RELICON verbindingsmoffen zijn bestand tegen milieu-invloeden en zijn niet giftig. HellermannTyton heeft harsen op basis van polyurethaan en epoxy (bijv. PUR 33 giethars en EP 64 epoxyhars) in haar productassortiment. Deze zijn geschikt voor de meeste kabelmofvereisten in laagspanningssystemen.


cable jointing: Relicon i-joint cable jointing: Relicon i-joint

Verwerking van giethars met de SF-technologie: hoogwaardig, veilig en betrouwbaar:

Relicon save filling system bag

Door ons optimale SF-systeem (veilig vullen), kan de giethars bij het verwerken niet uittreden of in contact met de handen komen. Dat betekent: met RELICON gietmoffen kan altijd veilig, schoon en efficiënt worden gewerkt.

Het gietharszakje wordt via een vulnippel en een adapter op de gietmof aangesloten, zodat de giethars direct kan worden afgevuld. Dankzij het uitstekende uitstroomgedrag van onze gietharsen verloopt het vullen gemakkelijker, en het transparante materiaal van de kabelmoffen garandeert altijd een optimale optische controle van het vulproces.

In elk gietharszakje (SF) is een ring aangebracht, waarop de vulnippel wordt geplaatst. De vulnippel is bestemd voor veilig bevestigen op de adapter, die op de kabelmof wordt geplaatst. De adapter wordt simpelweg op de opening van de verbindingsmof gedrukt.
Gietharszakje en gietmof worden met elkaar verbonden om ervoor te zorgen, dat er niets wordt gemorst.


RELICON Safe filling technologie RELICON Safe filling technologie


Stap 1: Haal het transparante tweekamerzak uit de aluminium gevoerde zak.
Stap 2: Open de koude verzegeling tussen het hars- en het verhardingscomponent door erin te knijpen.
Stap 3: Meng de twee componenten door het zakje grondig te kneden.


RELICON Safe filling technologie RELICON Safe filling technologie


Stap 4: De gepatenteerde kleurverandering geeft aan wanneer de componenten homogeen gemengd zijn.
Stap 5: Druk de vulnippel stevig op de adapterring.
Stap 6: De vulnippel past perfect op de opening van de verbindingsmof en maakt bubbelvrij gieten van de giethars mogelijk.

De passende gietmof voor uw toepassing!

Verbindingsmof laagspanning

cable jointing: Relicon i-joint family

De RELICON verbindingsmoffen zijn geschikt voor laagspanningsinstallaties. Ze zijn universeel toepasbaar voor kunststof kabels vervaardigd uit PVC, PE en EPR.
Toepassing: binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten.

Flexibele verbindingsmoffen (laagspanning)

Cable Jointing Relicon F-Line

De RELICON F-Line verbindingsmoffen zijn geschikt voor het repareren van flexibele bekabeling (zoals H05RR-F, H07RN-F of H07BQ-F) in laagspanningsinstallaties.
Toepassing: binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten.

Aftakmoffen (laagspanning)

RELICON branch cable joints T-Line and Y-Line

De RELICON T-Line en Y-line aftakmoffen zijn geschikt voor laagspanningsinstallaties. Ze zijn universeel toepasbaar voor kunststof kabels vervaardigd uit PVC, PE en EPR.
Toepassing: binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten.

Parallelle aftakmoffen PA

Verbindingsmoffen RELICON Parallelle aftakmoffen PA

PA-11 58/230, PA-12 75/300 en PA-13 95/420 zijn universele verbindings- en aftakmoffen. Zij kunnen worden gevuld met Reliflex giethars (niet gelabeld) of PUR 33 giethars. Afhankelijk van het klemtype kan hij voor enkele en dubbele aftakkingen worden gebruikt. Hij is geschikt voor kunststofkabels en kabels van PVC, PE en EPR.
Toepassing: voor laagspanningsinstallaties, voedingskabels van buitenverlichting, kabelreparaties en data- en stuurstroomkabels. Geschikt voor montage in de grond, zowel binnen als buiten en onder water.

Parallelle aftakmoffen voor huisaansluitingen PAH

Straight-through joint Relicon PAH

PAH-1 120/290, PAH-2 130/300, PAH-3 135/360 and PAH-4 140/420 zijn universele verbindings- en aftakmoffen. PAH-2, PAH-3 en PAH-4  kunnen worden gevuld met Reliflex giethars (niet gelabeld) of PUR 33 giethars. Afhankelijk van het klemtype kan hij voor enkele en dubbele aftakkingen worden gebruikt. Hij is geschikt voor kunststofkabels en kabels van PVC, PE en EPR.
Toepassing: als aftakmof voor laagspanningsinstallaties, met name voor huisaansluitingen; binnen en buiten, in de grond, onder water en en in kabelgoten.

RELICON giethars expertise voor betrouwbare kabelverbindingen in laag- en middenspanning

2-componenten polyurethaanhars giethars RELICON PUR 33 (laagspanning)

Giethars Relicon PUR 33

De RELICON PUR 33 giethars werd ontwikkeld voor de elektrische isolatie en mechanische bescherming van kabelverbindingen in laagspanningstoepassingen. Het is ook geschikt als mechanische en vochtbescherming in middenspanningskabelverbindingen.
Toepassing: binnen en buiten.

2-componenten polyurethaanhars giethars RELICON PUR 66 (middenspanning)

Relicon PUR 66 2-component PUR cast resin

De RELICON PUR 66 giethars is ideaal voor de elektrische isolatie en mechanische bescherming van kabelverbindingen in middenspanningstoepassingen.
Toepassing: binnen en buiten.

2-componenten PUR giethars flexibel RELICON PUR 44 Flex (laagspanning)

Cast resin Relicon PUR 44 Flex 2-component PUR cast resin flexible low voltage

De RELICON PUR 44 giethars is ontwikkeld voor de elektrische isolatie, reparatie en mechanische bescherming van kabelverbindingen voor flexibele kabels in laagspanningstoepassingen.
Toepassing: binnen en buiten, voor reparatie van flexibele kabeltypen.

2-componenten epoxyhars giethars RELICON EP 64 (laag- en middenspanning)

Epoxy cast resin Relicon EP 64

De RELICON EP 64 epoxy giethars is ideaal geschikt voor de zware eisen in de chemische en aardolieverwerkende industrie. Hij werd ontwikkeld voor de elektrische isolatie in laag- en middenspanningstoepassingen. 
Toepassing: binnen en buiten.

2-componenten epoxyhars giethars RELICON EP 20 (laag- en middenspanning)

Epoxyhars giethars RELICON EP 20

De RELICON EP 20 epoxyhars is koud uithardend. Dankzij de lage exothermie kan hiermee een groter volume worden gegoten. Dankzij zijn extreme slagvastheid is hij mechanisch en thermisch zwaar belastbaar. Deze epoxyhars is ontwikkeld voor de elektrische isolatie in laag- en middenspanningstoepassingen.
Toepassing: binnen en buiten.

2-componenten koud uithardende compound RELICON Reliflex (laagspanning)

Relicon Reliflex 2-componenten koud uithardende compound

De RELICON Reliflex giethars is een niet-giftige (niet-gelabelde) koud uithardende samenstelling op basis van koolwaterstofharsen. Dit uiterst hydrofobe giethars is ontwikkeld voor elektrische isolatie en vochtbescherming in veeleisende kabelverbindingsscenario's. Toepassingen: voor natte of vochtige binnen- en buitenomgevingen.

 

2-componenten polyurethaan afdichtmiddel RELICON PUR DS

Relicon PUR DS -componenten polyurethaan

RELICON PUR DS 2-componenten polyurethaan afdichtmiddel. Dit afdichtmiddel is zeer geschikt voor het afdichten van muurdoorvoeren, maar ook voor andere strijk- resp. afdichtingstoepassingen.

FAQ - veelgestelde vragen

Waarom zijn de gietharsen verpakt in een transparante zak

De giethars en het verhardingsmiddel zitten in een doorzichtige zak met twee kamers. Als de zak wordt gekneed, breekt de binnennaad en kunnen de twee componenten zich mengen. Tijdens het mengen verandert de massa van kleur. De transparante zak maakt het mogelijk om te zien wanneer de massa homogeen gemengd is.

Wat is het voordeel van de geïntegreerde vultrechter?

Het voordeel van de geïntegreerde vultrechter is het veilig en schoon vullen van de schaal van de verbinding zonder dat je in contact komt met de giethars.

Wat betekent "mechanische bescherming"?

Mechanische bescherming is bedoeld om de kabel te beschermen tegen fysieke invloeden zoals impact (door graafwerkzaamheden), beweging, slijtage, trekkrachten, verkeerstrillingen (ondermaats werk door bouwvakkers, voertuigbewegingen rammelen de installatie), trillingen en druk (bijvoorbeeld door aardmassa's, water of gewicht van de kabel).

Mechanische bescherming biedt vaak ook bescherming tegen thermische belasting.

Aan welke normen voldoen HellermannTyton gietharsverbindingen?

HellermannTyton gietharsverbindingen worden getest volgens EN 50393, wat overeenkomt met DIN VDE 0278-393. EN 50393 omvat de volgende testprocedures:

  • wisselspanningstest in lucht (4Kv gedurende 1 minuut)
  • isolatieweerstandstest in lucht
  • schokbestendigheid bij omgevingstemperatuur
  • wisselspanningstest in 1 m waterdiepte (4Kv gedurende 1 minuut)
  • isolatieweerstandstest in 1 m waterdiepte
  • belastingwisseltest in lucht (63 cycli x 8 uur = 504 uur)
  • belastingwisseltest in water (63 cycli x 8 uur = 504 uur in 1m waterdiepte)
  • wisselspanningstest in 1m waterdiepte (4Kv gedurende 1 minuut)
  • isolatieweerstandstest in 1m waterdiepte

Wat betekent de beschermingsgraad IP68?

De beschermingsgraden worden aangegeven met een afkortingscode die bestaat uit de letters IP ("International Protection") en twee cijfers voor de beschermingsgraad. Het eerste getal staat voor de bescherming tegen contact en binnendringen van vreemde voorwerpen en stof, en het tweede getal staat voor de bescherming tegen binnendringen van water. Onze gietharsen hebben beschermingsklasse IP68, wat het volgende betekent:

6 = bescherming tegen het binnendringen van stof en fysiek contact

8 = bescherming tegen permanente onderdompeling

HellermannTyton giethars moffen voldoen door hun ontwerp automatisch aan de eisen van beschermingsklasse IP68 en de hogere eisen van EN 50393. Daarom is een aparte test niet nodig, waardoor we de IP68-beschermingsklasse niet publiceren.

Zijn gietharsen gevaarlijk en wat gebeurt er bij huidcontact?

Alle HellermannTyton gietharsen hebben het label SVHC-vrij. Dit betekent dat de gietharsen geen gevaarlijke stoffen bevatten en als zodanig verwerkt kunnen worden. Om het risico van huidcontact te beperken, leveren wij echter beschermende handschoenen. We raden je aan deze te dragen tijdens het volledige meng- en vulproces. Mocht u toch in contact komen met een giethars, was het gebied dan onder stromend water of gebruik onze Reliclean doeken.

Hoe moeten gietharsen worden opgeslagen en afgevoerd?

De houdbaarheid van onze gietharsen varieert. Over het algemeen gelden de volgende bewaartermijnen wanneer ze op de juiste manier worden bewaard in de originele verpakking bij +5 °C tot +40 °C:

  • PUR 33: tot 48 maanden

Zodra de twee gietharscomponenten homogeen gemengd zijn en gereageerd hebben, is de uitgeharde giethars onschadelijk voor het milieu en geen gevaarlijk afval. Daarom kunnen oude gietharsverbindingen en uitgeharde gietharsresten bij het normale huisvuil. Houd er rekening mee dat gietharsen volgens de aanwijzingen op de verpakking moeten worden verwerkt en uitgehard voordat ze worden weggegooid. Neem bij grotere hoeveelheden vooraf contact op met het betreffende afvalverwerkingsbedrijf om zeker te zijn van een correcte verwijdering, aangezien deze in sommige regio's anders is geregeld.

Wat zijn de toepassingen van gietharsen?

  • Temperaturen onder nul: Gietharsen kunnen ook bij lage temperaturen worden gebruikt zolang de hars voor het mengen tot minstens 10 °C of hoger wordt verwarmd. Hogere temperaturen resulteren in een snellere uithardingstijd.

 

  • Onder water: Giethars kan niet onder water worden gegoten. De giethars hardt echter direct na het vullen van de voeg uit, zelfs onder water zonder te schuimen. Daarom kan de gietharsverbinding direct na het vullen onder water worden geplaatst, zelfs als de giethars nog niet volledig is uitgehard. Onze gietharsen zijn hydrofoob en speciaal geschikt voor deze toepassing.