18/11/2024
Zonnestroom-, fotovoltaïsche- ofwel PV-installaties op daken van bedrijfspanden of grote terreinen; we zien ze steeds meer verschijnen. Waar we niet altijd bij stilstaan, is dat een juiste installatie van deze PV-systemen van groot belang is. Een fout in een installatie kan een vlamboog, elektrische schok of brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Chris Brandenburg, oprichter en eigenaar van Brandenburg PV inspecties B.V., zorgt als gecertificeerd inspecteur dagelijks voor de keuring van PV-systemen, zodat deze voldoen aan de actuele normen en richtlijnen voor veilige PV-installaties. Het is zijn missie om alle PV-installaties op de daken zoveel mogelijk te behoeden voor alle risico’s die mogelijk zijn. Dat doet hij door het verzorgen van inspecties, het geven van advies en het delen van kennis. “Op een warme dag heb ik geen rust, ik maak me zorgen om de zonnepanelen op alle daken en hoop dat er geen brand ontstaat”. Chris vertelt ons meer over de inspecties die hij uitvoert en deelt zijn ervaringen uit de praktijk.

Gestart als reparateur bij een grote omvormer-fabrikant, stroomde Chris al snel door naar technical support. Daarna heeft hij zich bij diverse bedrijven in de solar industrie ontwikkeld tot expert op het gebied van veiligheid en het inbedrijf stellen van PV-systemen. “Op een gegeven moment reisde ik heel Europa door om grote PV-systemen in bedrijf te stellen. Dat deed ik het liefste 24 uur per dag, ik ben een echte PV’er!” Als afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur en met zijn opgedane kennis en ervaring, is Chris twee jaar geleden zijn eigen bedrijf gestart; Brandenburg PV Inspecties B.V. Met zijn onderneming richt hij zich op de inspecties van specifiek PV-installaties volgens de Scope 12 richtlijnen. “Toen ik begon ontstond er steeds meer de behoefte bij verzekeraars dat een PV-installatie moest worden gekeurd of een keuring was nodig bij PV-installaties van een zeer grote omvang. Mijn eerste keuringen waren volgens de NEN1010 richtlijnen, sinds een jaar hebben PV-installaties een eigen inspectie; de Scope 12.”

Scope 12 is een gestandaardiseerde veiligheidsinspectie specifiek voor PV-installaties, die niet voortbouwt op andere inspecties. De inspectie is op initiatief van onder andere partijen, verzekeraars en inspecteurs uit de markt. De stichting SCIOS is eigenaar van dit kwaliteitssysteem en beheert en ontwikkelt daarnaast nog 11 andere Scopes binnen de deelregelingen stookinstallaties (Scope 1 t/m 7), elektrisch materieel (Scopes 8 t/m 10) en explosieveilige installaties (Scope 11). 

Het inspectiebedrijf van Chris is volledig gecertificeerd en bevoegd tot het uitvoeren van Scope 12 inspecties; “Een onafhankelijke inspectie geeft helderheid en zekerheid over de veiligheid, kwaliteit en het economisch rendement van een PV-installatie. Wij ervaren dat er steeds mee behoefte is aan zo’n inspectie, mede dankzij de toename in bewustwording van de risico’s bij een fout in de installatie”, aldus Chris.
 

"Alles in een PV- installatie moet herleidbaar en aantoonbaar zijn voor ons als Scope 12 inspecteurs”

 

Een inspectie van Brandenburg PV Inspecties bestaat uit maximaal drie onderdelen: (1) een bouwinspectie, (2) een opleveringsinspectie (Scope 12/NEN1010) en (3) een aanvullend thermografisch onderzoek. De bouwinspectie wordt uitgevoerd tijdens de bouw of rond de realisatie van het project, er wordt met name gelet op de wijze van aanleg op het dak, voordat de panelen geïnstalleerd zijn. Denk hierbij aan montagemateriaal, ballast, kabelmanagement, connectoren, vereffening. “Waar nodig hebben wij nog de kans om bij te sturen om zo eventuele fouten vroeg te ontdekken en daarmee onnodige (herstel)kosten te voorkomen.” Chris werkt niet alleen, samen met vier andere Scope 12 inspecteurs voert hij onafhankelijke inspecties uit aan projectmatige en grootschalige PV-installaties.

 

Betere PV-installaties, beperken de (brand)risico’s
Chris is gestart in de beginfase van de inspectie van PV-installaties; “Wij werden toen gevraagd wanneer er twijfel was over een installatie. Projectontwikkelaars wilden alles boven de één megawatt gekeurd hebben. Ik heb zelf een praktische methode on-site ontwikkeld. In die zin heb ik een voorsprong in dit vakgebied voor specifiek de PV-markt. Bij alles wat ik zie op een dak maak ik de afweging; is het veilig ja of nee? Daarin zit ook een risicoafweging, het kan zijn dat de installatie buiten bedrijf moet worden genomen, omdat er te hoge (brand)risico’s zijn.” Inmiddels is er meer bewustwording ontstaan door het gevolg van fouten bij PV-installaties. Veel problemen kunnen resulteren in een vlamboog, elektrische schok of brand. Chris legt uit; “als we kijken naar alle bekabeling bij een PV-installatie, die kabels zijn net tentakels, er gaat een DC spanning doorheen en deze moeten we niet onderschatten. Kabels die niet deugdelijk bevestigd zijn, geven een verhoogd risico op kortsluiting. Bij de DC installatie is er dan een serieuze kans op een vlamboog, waardoor een (brand)risico ontstaat.”
 

Gezamenlijke kennisdeling zorgt voor betere PV-installaties
Chris heeft een duidelijke misse; “Er moet bewustwording komen bij alle betrokkenen dat veiligheid noodzakelijk is”.  Daarom geeft hij, naast de Scope 12 inspecties, ook Scope 12 workshops. In drie verschillende modules leert Chris de PV-installateurs en inspecteurs hoe een PV-systeem te installeren en te onderhouden conform de Scope 12 richtlijnen. Kennisdeling is de beste manier om de bewustwording tot stand te brengen. “Naast dat ik zelf mijn kennis op pijl houdt, zie ik dat de installateur ook veel behoefte heeft aan de juiste informatie om materialen goed toe te passen. Ik kan die installateur daar goed bij begeleiden en werk daarbij graag samen met andere experts in de markt.” Samen met bedrijven als HellermannTyton, Klauke (via HK electric), Van Der Valk Solar Systems, PVX Multimount, ETEPRO, Stäubli en Shesolar deelt Chris alle kennis die een installateur nodig heeft zodat die installateur zichzelf kan onderscheiden op kwaliteit. “Ik doe er alles aan om de risico’s bij PV-installaties te minimaliseren. Zelf zit ik ook niet stil, om SCIOS-gecertificeerd te blijven, wordt van mij verwacht dat ik mijn kennis op pijl houdt. Dit doe ik door het geven van trainingen en workshops, ik zit in het bestuur van de Branchevereniging SCIOS gecertificeerde bedrijven, die de belangen behartigt voor SCIOS gecertificeerde inspecteurs en installateurs.”

Interview met Chris Brandenburg
© HellermanTyton foto: Interview met Chris Brandenburg

Samen met HellermannTyton kijk ik naar specifieke vraagstukken over het kabelmanagement en de identificatie in PV-installaties. Zonnepanelen zijn onderhevig aan weersinvloeden, zoals extreem hoge of lage temperatuur, intredend vocht, mechanische belasting of uv-straling. Neem bijvoorbeeld de kabelbinder, het aanbod is enorm, het kan daarom voorkomen dat de installateur niet altijd de juiste kabelbinder in de PV-installatie gebruikt. Met alle gevolgen van dien. Gezamenlijk is het doel om die installateur te helpen een betere PV-installatie te realiseren. “Zo ontdekte ik dus de hamertest”, legt Chris uit. “Er zijn specifieke kabelbinders die een hoge mate van uv-bestendigheid hebben, deze zijn uitermate geschikt voor de PV-installaties. Om te ontdekken of een kabelbinder uv-bestendig is, sla je deze plat met een hamer en houd je er vervolgens een lichtbron achter. Is de kabelbinder lichtdoorlatend? Dan is deze niet uv-bestendig. Hele handige tip!”

 

"Door samen te werken en gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring komen we tot PV-installaties met minder risico's”

 

Daarnaast is niets zo vervelend, als dat bij een storing niet is te herleiden waar het probleem zich bevindt. Identificatie, vooral het juist toepassen daarvan, bespaart veel tijd en zorgt ook voor een veiligere installatie waarin zaken herleidbaar zijn. Chris noemt daarin een voorbeeld; “Wij hadden in een voorkomend geval een storing op een schuin dak met zeven rijen hoog zonnepanelen daarop. Het legplan was aanwezig, maar deze klopte niet. Je komt dan aan het zoeken en ieder paneel moet nagelopen worden. Samen met mijn collega ben ik een hele dag bezig geweest om het probleem te vinden, niet handig en het brengt onnodige kosten met zich mee. Uiteindelijk bleek een vogeltje een mooi nestje te hebben gevormd in een geluste kabel en connector bij een van de panelen. Door beschadiging en intredend vocht was een installatiefout ontstaan. Hieruit blijkt ook maar weer hoe belangrijk het is dat de installatie periodiek wordt nagelopen. Ook een PV-installatie moet in de loop der jaren goed onderhouden worden. Conform Scope 12 gebeurt dat tenminste iedere vijf jaar.”

 

"Ik voel mijzelf ook geroepen om daar een bijdrage aan te leveren"

 

Een zonnige toekomst voor PV-installaties
Chris juicht iedere actie tot verbetering van de installatie van PV-systemen in ons land toe. “Ik voel mijzelf ook geroepen om daar een bijdrage aan te leveren. Naar schatting iets meer dan 10% van alle daken liggen vol met zonnepanelen, we zitten nog maar in de beginfase en willen natuurlijk niet dat de risico’s gaan toenemen. We willen ze juist voor zijn. Voor bijvoorbeeld veestallen met zonnepanelen wordt een Scope 12 inspectie vanaf 2023 verplicht. Dat is een mooie ontwikkeling, die op termijn zeker voor meerdere installaties gaat gelden. Ook verwacht ik dat het niet lang meer gaat duren dat er een speciaal certificaat komt voor erkend PV-installateur”. 

Voor zowel pandeigenaren als installateurs heeft hij een goed advies; “lees je goed in en laat je informeren. Met als doel dat pandeigenaren de juiste investering voor de lange termijn kiezen en dat installateurs zich meer bewust zijn van de risico’s en hoe ze een installatie met zo min mogelijk risico’s kunnen realiseren. Belangrijker voor beiden is nog dat het door een SCIOS-gecertificeerde onderneming wordt uitgevoerd, het team goed geïnformeerd en opgeleid is. Dan gaan wij met zijn allen een zonnige toekomst tegemoet!”
 

Uitleg SCIOS-certificering:
SCIOS-certificatie is bedoeld voor installatie- en inspectiebedrijven die inspecties, emissiemetingen en onderhoud uitvoeren aan technische installaties, zijnde stookinstallaties, elektrisch materieel en explosieveilige installaties. Voor specifiek PV-installaties hebben zij de SCIOS Scope 12 inspectie ontwikkelt.

Zonnepark
Brandenburg PV Inspecties B.V.

Contact met onze experts

Wilt u meer te weten komen?
Onze experts staan altijd klaar met hulp en advies en geven graag antwoord op al uw vragen.

CONTACT TEAM SUNSHINE