Gestart als reparateur bij een grote omvormer-fabrikant, stroomde Chris al snel door naar technical support. Daarna heeft hij zich bij diverse bedrijven in de solar industrie ontwikkeld tot expert op het gebied van veiligheid en het inbedrijf stellen van PV-systemen. “Op een gegeven moment reisde ik heel Europa door om grote PV-systemen in bedrijf te stellen. Dat deed ik het liefste 24 uur per dag, ik ben een echte PV’er!” Als afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur en met zijn opgedane kennis en ervaring, is Chris twee jaar geleden zijn eigen bedrijf gestart; Brandenburg PV Inspecties B.V. Met zijn onderneming richt hij zich op de inspecties van specifiek PV-installaties volgens de Scope 12 richtlijnen. “Toen ik begon ontstond er steeds meer de behoefte bij verzekeraars dat een PV-installatie moest worden gekeurd of een keuring was nodig bij PV-installaties van een zeer grote omvang. Mijn eerste keuringen waren volgens de NEN1010 richtlijnen, sinds een jaar hebben PV-installaties een eigen inspectie; de Scope 12.”
Scope 12 is een gestandaardiseerde veiligheidsinspectie specifiek voor PV-installaties, die niet voortbouwt op andere inspecties. De inspectie is op initiatief van onder andere partijen, verzekeraars en inspecteurs uit de markt. De stichting SCIOS is eigenaar van dit kwaliteitssysteem en beheert en ontwikkelt daarnaast nog 11 andere Scopes binnen de deelregelingen stookinstallaties (Scope 1 t/m 7), elektrisch materieel (Scopes 8 t/m 10) en explosieveilige installaties (Scope 11).
Het inspectiebedrijf van Chris is volledig gecertificeerd en bevoegd tot het uitvoeren van Scope 12 inspecties; “Een onafhankelijke inspectie geeft helderheid en zekerheid over de veiligheid, kwaliteit en het economisch rendement van een PV-installatie. Wij ervaren dat er steeds mee behoefte is aan zo’n inspectie, mede dankzij de toename in bewustwording van de risico’s bij een fout in de installatie”, aldus Chris.
"Alles in een PV- installatie moet herleidbaar en aantoonbaar zijn voor ons als Scope 12 inspecteurs”
Een inspectie van Brandenburg PV Inspecties bestaat uit maximaal drie onderdelen: (1) een bouwinspectie, (2) een opleveringsinspectie (Scope 12/NEN1010) en (3) een aanvullend thermografisch onderzoek. De bouwinspectie wordt uitgevoerd tijdens de bouw of rond de realisatie van het project, er wordt met name gelet op de wijze van aanleg op het dak, voordat de panelen geïnstalleerd zijn. Denk hierbij aan montagemateriaal, ballast, kabelmanagement, connectoren, vereffening. “Waar nodig hebben wij nog de kans om bij te sturen om zo eventuele fouten vroeg te ontdekken en daarmee onnodige (herstel)kosten te voorkomen.” Chris werkt niet alleen, samen met vier andere Scope 12 inspecteurs voert hij onafhankelijke inspecties uit aan projectmatige en grootschalige PV-installaties.
Betere PV-installaties, beperken de (brand)risico’s
Chris is gestart in de beginfase van de inspectie van PV-installaties; “Wij werden toen gevraagd wanneer er twijfel was over een installatie. Projectontwikkelaars wilden alles boven de één megawatt gekeurd hebben. Ik heb zelf een praktische methode on-site ontwikkeld. In die zin heb ik een voorsprong in dit vakgebied voor specifiek de PV-markt. Bij alles wat ik zie op een dak maak ik de afweging; is het veilig ja of nee? Daarin zit ook een risicoafweging, het kan zijn dat de installatie buiten bedrijf moet worden genomen, omdat er te hoge (brand)risico’s zijn.” Inmiddels is er meer bewustwording ontstaan door het gevolg van fouten bij PV-installaties. Veel problemen kunnen resulteren in een vlamboog, elektrische schok of brand. Chris legt uit; “als we kijken naar alle bekabeling bij een PV-installatie, die kabels zijn net tentakels, er gaat een DC spanning doorheen en deze moeten we niet onderschatten. Kabels die niet deugdelijk bevestigd zijn, geven een verhoogd risico op kortsluiting. Bij de DC installatie is er dan een serieuze kans op een vlamboog, waardoor een (brand)risico ontstaat.”
Gezamenlijke kennisdeling zorgt voor betere PV-installaties
Chris heeft een duidelijke misse; “Er moet bewustwording komen bij alle betrokkenen dat veiligheid noodzakelijk is”. Daarom geeft hij, naast de Scope 12 inspecties, ook Scope 12 workshops. In drie verschillende modules leert Chris de PV-installateurs en inspecteurs hoe een PV-systeem te installeren en te onderhouden conform de Scope 12 richtlijnen. Kennisdeling is de beste manier om de bewustwording tot stand te brengen. “Naast dat ik zelf mijn kennis op pijl houdt, zie ik dat de installateur ook veel behoefte heeft aan de juiste informatie om materialen goed toe te passen. Ik kan die installateur daar goed bij begeleiden en werk daarbij graag samen met andere experts in de markt.” Samen met bedrijven als HellermannTyton, Klauke (via HK electric), Van Der Valk Solar Systems, PVX Multimount, ETEPRO, Stäubli en Shesolar deelt Chris alle kennis die een installateur nodig heeft zodat die installateur zichzelf kan onderscheiden op kwaliteit. “Ik doe er alles aan om de risico’s bij PV-installaties te minimaliseren. Zelf zit ik ook niet stil, om SCIOS-gecertificeerd te blijven, wordt van mij verwacht dat ik mijn kennis op pijl houdt. Dit doe ik door het geven van trainingen en workshops, ik zit in het bestuur van de Branchevereniging SCIOS gecertificeerde bedrijven, die de belangen behartigt voor SCIOS gecertificeerde inspecteurs en installateurs.”